RAZNO

Zdravko Erjavec: Da ne pozabimo (2021)

To je on, ZDRAVKO ERJAVEC, svetovni prvak slovenske televizijske in medijske nostalgije ter dolgoletni sodelavec RTV Slovenija, ki je s pričujočo knjigo postavil testament zgodovini slovenske televizije in slovenskega medijskega prostora. Zdravko Erjavec je enciklopedija na dveh nogah. Zdravka Erjavca lahko vprašate vse, kar vas zanima o zgodovini RTVja, pa bo iz rokava stresel vsako še tako majhno podrobnost, ki bi brez njega padla v pozabo in je zdaj zaradi njega dobila zasluženo mesto v analih domačega medijskega prostora. Če Zdravko Erjavec ne ve, potem to ne obstaja, ali še bolje, potem se to sploh ni zgodilo. Zdravka Erjavca lahko uporabite namesto interneta tudi ob treh zjutraj, njegova knjiga Da ne pozabimo pa je esenca naše osrednje medijske hiše, ki bi jo morala RTV vsakemu Slovencu poslati skupaj s položnico za naročnino.

Prav imate, Da ne pozabimo je monumentalna knjiga o slovenski televiziji, kjer boste izvedeli vse, kar vas je zanimalo, pa niste imeli koga vprašati. To, kar o Hollywoodu v knjigi Easy Riders, Raging Bulls: How the Sex-drugs-and Rock ‘n’ Roll Generation Changed Hollywood, ve Peter Biskind, o RTVju v knjigi Da ne pozabimo ve Zdravko Erjavec. Ali še bolje, to, kar o filmih iz sedemdesetih v knjigi Zadnji film ve Marcel Štefančič, o RTVju iz sedemdesetih, osemdesetih in devetdesetih v knjigi Da ne pozabimo ve Zdravko Erjavec, ta živi leksikon spominov, trivialnih podatkov, pomembnih malenkosti, ikoničnih imen malega ekrana in radijskega mikrofona, legendarnih glasbenikov, urednikov, scenskih delavcev in vseh tistih, ki so ustvarjali ter soustvarjali našo zloglasno RTV Slovenija. In pozor, Zdravko Erjavec je bil tudi dejansko zraven, kar pomeni, da je z vsemi temi ljudmi tudi sodeloval, se družil, čvekal, prijateljeval, delal intervjuje, pripravljal oddaje in bil tako ali drugače povezan z njihovimi karierami, kot so bili oni z njegovo. Uganili ste, Zdravko Erjavec je novinar, televizijski in radijski voditelj, urednik, pisatelj, zbiratelj in še marsikaj. Ultimativni multipraktik, večni šarmer in velik gospod, ki mu leta ne morejo do živega. In ki je osebno poznal največja imena slovenske televizije in glasbe, kar nosi v večnem spominu, duši in srcu.

Drži, v svoji izjemni, kompleksni, precizni, enkratni, zanimivi, neverjetni, dih vzemajoči in vseskozi očarljivi knjigi je zbral svoje zapise od leta 1977 pa vse do danes, ko je kot novinar pisal za razne časopise in poskrbel, da je delo RTVja ostalo v naših spominih. Vse, kar se je od leta 1977 zgodilo na RTVju, ni šlo mimo njega. Če je šlo, pa pač ni bilo vredno omembe. Prav imate, Da ne pozabimo je knjiga, ki bi jo morali meti doma vsi Slovenci. In knjiga, na katero bi morala biti RTV Slovenija nadvse ponosna, saj gre za poklon, ki ga dobijo samo največje medijske hiše na svetu. Zdravko Erjavec je pedanten, strasten, eleganten, predan in natančen mož, zato ni čudno, da je natanko takšna tudi njegova knjiga. Ta prekrasen spomin na čase, ki jih ni več. In na čase, ko je bila RTV Slovenija resnično ustanova, na katero smo bili Slovenci lahko upravičeno ponosni. Res je, Da ne pozabimo je knjiga, ki povrne ugled RTVja. In knjiga, s katero bi lahko RTV znova dobil primat vrhunske televizije, ki ga je z leti žal precej izgubil. Taka knjiga pride samo enkrat na sto let. Tak čudovit možakar kot je Zdravko Erjavec, pa pride samo enkrat v življenju.

In pozor, Zdravko Erjavec je zdaj postal tudi del mojega življenja in moje kariere, saj je začel na Televiziji Arena voditi oddajo Nostalgija, ki je logično nadaljevanje njegove knjige. Ali drugače, to, kar je v knjigi začel, bo v Nostalgiji nadaljeval in končal. Nostalgija je ekranizacija njegove knjige, njegova knjiga pa je scenarij za Nostalgijo. V veliko čast mi je, da sva se spoznala, da sodelujeva, da sva postala prijatelja in da sem tudi sam del njegovega nepozabnega udejstvovanja v slovenski medijski sceni, ki bi mu morala že zdavnaj podeliti nagrado za življenjsko delo, saj je prav on zaslužen, da legende ostajajo z nami in da jih ne bomo nikoli pozabili.

Leave a comment